Beh v daždi

Beh v daždi

Jednou z najlepších vecí na behu je to, že môžete behať kedykoľvek. Či je teplo, či mrzne, behať sa dá stále. Mnoho ľudí si však svoju dennú porciu kilometrov odoprie keď prší. A to je škoda! Hovorievame, že neexistuje zlé počasie, len zle vybavený bežec. Presne o tom je beh v daždi. Osobne behanie v daždi milujem a tu je pár mojich tipov, ako ho ...
Výbava bežca14.02.2024 14:22:59

Jednou z najlepších vecí na behu je to, že môžete behať kedykoľvek. Či je teplo, či mrzne, behať sa dá stále. Mnoho ľudí si však svoju dennú porciu kilometrov odoprie keď prší. A to je škoda! Hovorievame, že neexistuje zlé počasie, len zle vybavený bežec. Presne o tom je beh v daždi. Osobne behanie v daždi milujem a tu je pár mojich tipov, ako ho s prehľadom zvládnuť a hlavne si ho patrične užiť. Príjemné čítanie. 

Znížte dávku kilometrov

Vonku je sychravo, prší a pochmúrny opar nad zemou vás doslova paralyzuje v gauči. Áno, ani mňa takéto počasie neláka vybehnúť von, avšak keď sa premôžem, blažený pocit nastane prevažne pri treťom kilometri a presne vtedy si uvedomím, že v daždi sa mi vlastne behá rovnako dobre ako za slnka. Ak vás čaká dlhší tréning, skráťte si ho, uberte na kilometroch alebo spomaľte. Pomôže to hlave vyrovnať sa s behom v doteraz ešte možno neznámych podmienkach. Za seba však môžem povedať, že niekedy nakoniec ani nemusím znižovať dávku kilometrov, ani tempa a beh si užijem rovnako, ako keď je pekne. 

Nezabudnite na šiltovku 

Bežecká šiltovka je skvelý spoločník. Svoju úlohu vynikajúco splní aj keď je vonku horúco a páli slnko, ešte lepšia je však keď prší. Šilt zabráni dažďu aby Vám padal do tváre a beh je tak o niečo komfortnejší a aj vlasy ostanú dlhšie suché. Osobne som si obľúbil aj slnečné okuliare s fotochromatickými sklami, ktoré sú počas dažďa takmer číre a chránia zrak pred dažďom.

Nepremokavá bežecká obuv 

Na kratšie behy možno nepremokavá obuv nie je úplnou nutnosťou, ale pri dlhších behoch jej benefity, ktoré ponúka zaiste ocení nejeden bežec. Noha je v suchu, neotravuje vás žblnkot medzi prstami a to je počas behu v daždi naozaj na nezaplatenie. Ďalšou výhodou, ktorú nepremokavá obuv prináša je to, že zmes gumy na medzipodrážke býva priľnavejšia oproti premokavým modelom. To dodá počas behu človeku istotu a sebadôveru a klzkým asfaltom prefrčíte jedna radosť. Pokiaľ v daždi holdujete skôr kratším trasám a neplánujete do svojej výbavy zaradiť nepremokavú obuv, vynikajúcou vecou sú ponožky s prímesou Merino vlny, ktoré dokážu aj v premokavej obuvi zlepšiť tepelný komfort a keď aj náhodou stupíte do studenej mláky, noha sa za pomoci vlnených vlákien rýchlejšie zohreje. 

Dobre sa obliecť je základ

Nie je oblečenie ako oblečenie a to platí aj pri behu v daždi. Na takýto beh nutne nepotrebujete nepremokavý komplet. Skôr ide o to, aby spolu jednotlivé kúsky oblečenia fungovali a aby ste sa v nich cítili komfortne. Je nezmysel mať totálne nepremokavú vetrovku, pod ktorou bude aj tak mokro, lebo sa v nej spotíte. Na toto našťastie myslia aj výrobcovia bežeckého oblečenia a na svojich produktoch ponúkajú napríklad v oblasti pod pažami, na chrbte alebo za kolenami meshové zóny, ktoré zabezpečia dostatočnú priedušnosť. Novinka, ktorá tento rok určite stojí za zmienku je GORE-Tex Infinium. Je to niečo ako GORE Windstopper, ktorý je opatrený vodeodolným záterom. Ponúka tak čiastočnú vodeodolnosť, úplnú vetruodolnosť a to všetko pri zachovaní optimálnej priedušnosti. V našej ponuke nájdete či už bundy, ale aj nohavice. 

Chcem si vybrať bežecké oblečenie

Buďte viditeľní

S dažďom sa pochopiteľne zhoršuje viditeľnosť a s príchodom jesene je čoraz pravdepodobnejšie, že budete musieť vybehnúť po tme. Preto je veľmi dôležité, aby bola vaša bežecká výbava opatrená maximálnym množstvom reflexných prvkov, ktoré ostatným ľudom, alebo šoférom v autách oznámia, kde sa práve nachádzate. Z rovnakého dôvodu je dobré mať vo svojej výbave čelovú lampu, ktorou si osvetlíte bežeckú trasu a upriamite na seba pozornosť áut. 

Hlavne si beh užívajte 

To je najdôležitejšie. Keď za oknami vyčíňa naozaj poriadna búrka a von by ste ani psa nevyhnali, netreba to siliť a riskovať. Svoju dávku kilometrov si môžete dopriať aj neskôr. Radšej si dajte čajík a počkajte, kým sa počasie umúdri. Potom bude ten správny čas vybehnúť a užiť si beh v daždi. 

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00