60rokov_skusenosti_s_kompresiou

Kompresné podkolienky - ako pomáhajú?

Niektorí výrobcovia kompresných ponožiek používajú tiež na označenie tohoto výrobku výraz “podporné ponožky”. Aj keď vypadajú veľmi podobne, kompresné ponožky si nesmieme mýliť s klasickými ponožkami, či nekompresnými diabetickými ponožkami. Hlavným účelom kompresných ponožiek je poskytovať zvýšený tlak na dolnú časť nohy a chodidla. Tradičné ...
Výbava bežca25.09.2023 11:53:44

Niektorí výrobcovia kompresných ponožiek používajú tiež na označenie tohoto výrobku výraz “podporné ponožky”. Aj keď vypadajú veľmi podobne, kompresné ponožky si nesmieme mýliť s klasickými ponožkami, či nekompresnými diabetickými ponožkami. 
Hlavným účelom kompresných ponožiek je poskytovať zvýšený tlak na dolnú časť nohy a chodidla. Tradičné atletické ponožky ponúkajú určitý stupeň kompresie, avšak nie dosť na to, aby sme ich mohli považovať za “terapeutické”.

Kľúčom k pochopeniu kompresných ponožiek je pochopenie tlaku, ktorý je vyvíjaný na nohu. V priebehu bežného dňa telo pumpuje krv do všetkých končatín tak rovnomerne ako môže. Gravitácia však občas spôsobuje, že krv sa nahromadí v spodných končatinách a z toho vyplývajú problémy ako edém, alebo trombóza. Nahromadenie krvi môže spôsobovať prinajmenšom únavu, či kŕče. Vyzdvihnutie nôh na zvýšenú podložku bolesť síce dočasne uvoľní, ale často sa to vracia už po niekoľkých hodinách neprestajného státia na nohách, či chôdze.

A práve tu môžu byť komprené ponožky veľmi nápomocné. Používajú silnejšie elastické materiály ako napríklad lycra, guma, alebo spandex na to, aby vytvorili podstatný tlak na nohy, členky a chodidlá. Kompresiou povrchu žíl, tepien a svalov je krv nútená k prietoku zúženými kanálmi. Zvyšuje sa tlak v tepnách, čo zapríčiňuje, že viac krvi sa vracia do srdca a menej sa hromadí v končatinách. Kompresné ponožky sú najužšie na členkoch a tlak sa znižuje smerom ku kolenám. Vnútro kompresných ponožiek môže byť viac vystlané pre lepšiu absorbciu nárazov.

Užívatelia kompresných ponožiek, ako aj viaceré štúdiu potvrdili, že kompresné ponožky prispievajú spevnením nohy k tomu, aby bol pohyb ekonomickejší a svaly tak vydávajú menej energie. Len pre zaujímavosť - princíp tlaku na svaly pre zvýšenie výkonu nie je novinka, ako by sa mohlo stať. Denne to môžete vidieť v posilňovni, kde pri zdvíhaní veľkých hmotností používajú kulturisti opasok.

Kompresné ponožky sú veľmi nápomocné aj v procese regenerácie po športovom výkone. Ak sme to s tréningom prehnali pomáhajú kompresné ponožky zmierniť následky svalovice na ďalší deň po športovom výkone.

Kompresné podkolienky v našej ponuke:
Kompresné podkolienky CEP
Kompresné podkolienky Compressport

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00