vyborny_test_hoka_speedgoat2

Otestovali sme Hoka SpeedGoat 2

Pre Vás, ktorí značku Hoka One One a jej modely až tak dobre nepoznáte ihneď vysvetlíme, koho a čo sme to vlastne testovali. Model SpeedGoat druhej generácie je trailová bežecká topánka, ktorá hrdo nesie rukopis značky Hoka. To znamená vyššiu medzipodrážku, nízky rozdiel päta/špička, ľahkosť a výrazné tlmenie.Pre aký terén? Hoka One One ...
Výbava bežca13.11.2018 22:14:07

Pre Vás, ktorí značku Hoka One One a jej modely až tak dobre nepoznáte ihneď vysvetlíme, koho a čo sme to vlastne testovali. Model SpeedGoat druhej generácie je trailová bežecká topánka, ktorá hrdo nesie rukopis značky Hoka. To znamená vyššiu medzipodrážku, nízky rozdiel päta/špička, ľahkosť a výrazné tlmenie.
Pre aký terén? 
Hoka One One Speedgoat 2 je vskutku dobre vybavenou trailovkou. Nie často sa stretávme s Vibram podrážkou a ešte menej s Vibramom ktorý skutočne aj dobre funguje. V tomto prípade ide o Vibram s technológiou Megagrip a multismerovými 5 mm vysokými lamelami. No a my sme s nimi skúsili asi všetko. Bolo blato, bol aj sneh. Bola lesná cesta a bol aj asfalt.

A kde jej to ide najlepšie?

Nám sa ako ideálny terén pre Speedgoat 2 ukázali lesné cesty s nástrahami koreňov, či veľkých skál, podrážka skvele fungovala aj na mokrej lúke či poľnej ceste. Tu je však ich limitom výška lamiel, aj keď full-grip kontakt (kontakt podrážky celou plochou) do istej miery pomôže. Hoci vieme, že ich miesto nie je na asfalte, ľahkých prebehov sa skutočne nemusíte báť. Vďaka vysokej miere tlmenia je aj asfalt “lesnou cestou”.

Pre aký typ chodidla?

Osobne považujem moje chodidlo za zlatý stred. Teda ani úzke, ani široké. A presne takýmto bežcom Hoka SpeedGoat 2 sadne najlepšie. Bude dobrou voľbou aj pre bežcov s užším chodidlom. Ak ale máte širšie chodidlo, iste zvoľte model Hoka Mafate Speed 2.

Problém so stabilitou?

Áno, to ako Hoka One One pôsobí vizuálne (vďaka výške medzipodrážky) stabilite rozhodne nepridáva. S čistým svedomím však môžem povedať, že za 400 odbehnutých kilometrov nenastala ani jedna situácia, kde by som si povedal, že by mohla byť stabilnejšia. Bežecký krok je istý bez ohľadu na podklad po ktorom práve beháte. 

Nízky rozdiel päta / špička, to vážne?

Vážne! Model SpeedGoat 2 má drop len 5mm. Čo to pre Vás znamená ? No ak ste presedlali naprídklad z ASICS Gel-Fujitrabuco a ich 10mm, určite myslite na dlhší strečing po behu. Achilovka jednoducho pracuje v kopci výraznejšie a pri dlhých stúpaniach ju pri prvých behoch môžete cítiť. Mne osobne príde tento rozdiel päta/špička ako ideálny. 5mm mi proste učarovalo. Je sympatické, že značka Hoka proste razí svoju teóriu o výške dropu a 5mm je u nich jednoducho štandartom. Trošku to podlieza model Speed Instinct 2, ktorý má len 3 mm. Ale to je už viac preteková bežecká obuv.

Čo sa mi na Hoka SpeedGoat 2 páčilo?

Určite sa mi páči, kde sa druhá generácia SpeedGoat-u posunula. Ten rozdiel medzi modelom Hoka Mafate Speed 2 a Hoka SpeedGoat 2 je podstatne menší. Ako v kvalite spracovania, tak v použitých technológiách. Oproti prvej generácii je SpeedGoat príjemnejšia bežecká obuv asi vo všetkom. Zvršok je príjemnejší a šetrnejsí k chodidlu. Prvá generácia ma vždy trošku potrápila pľuzgierom pri dlhých zbehoch vďaka “šikovnému” lemovania v oblasti malíčka :-) SpeedGoat 2 je proste rýchlejšia a pohodlnejšia trailová botka.

A čo sa nepodarilo?

Mal som len jeden problém, a to s jazykom. A nie tým svojim :-) Aj keď si na začiatku zaviažete SpeedGoat 2 precízne, jazyk sa jednoducho počas behu “presunie” na vonjkajšiu stranu. Doposiaľ som neprišiel na dôvod, ale prišiel som na jednoduché riešenie - šnúrka, ktorá prechádza cez “oko” jazyka sa po prevlečení oka upevní na rovnakú stranu (platí pre obe šnúrky). A problém bol vyriešený.

Kto ju bude milovať?

Bežci hľadajúci nízky drop (rozdiel päta/špička), ktorí ale nechcú prísť o tlmenie. To je ten dôvod, prečo je Hoka One One obľúbená. Nízky drop už neznamená zároveň aj nízku mieru tlmenia. Ak ste ale milovník 4mm modelov a nízkych profilov medzipodrážok značky Inov-8, svoj Trail Talon 250, či Trailroc 270 asi meniť nebudete :-)

Nakoniec malá rada k veľkostiam. Ak používate značku ASICS, pridajte si k Vašej veľkosti 1 číslo (teda 0.5 cm). V prípade, že ste sa rozhodli presedlať so značky Inov-8, pridajte 2 veľkostné čisla. Platí pre európske číslovanie. Vychádzam s vlastnej skúsenosti - Hoka 43 1/3 (27,5cm), ASICS 42.5 (27cm), Inov-8 42 (27cm).

Verím, že sme Vám týmto článkom pomohli k lepšiemu výberu. Samozrejme, ak máte akékoľvek otázky, sme tu pre Vás na www.bezeckepotreby.sk alebo v našich kamenných bežeckých špeciálkach v Košiciach (skladná 1/C) a v B.Bystrici (cesta na štadión 7).

Za dočítanie až sem ďakuje

Matej

www.bezeckepotreby.sk

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00