Bežecká poradňa od bežeckých špecialistov.

Prečo behať v bežeckej obuvi?

Vitajte v bežeckej poradni.V dnešnej časti sa budeme venovať výberu bežeckej obuvi, v prípade že s behom iba začínate alebo v prípade, že  sa k behu vraciate po dlhšej dobe. Zabudnite na to že máte v garáži alebo v botniku odložene nejaké pološportové, alebo športovo vyzerajúce topánky. Jednoducho, na beh potrebujete mať BEŽECKÚ OBUV. Je to ten ...
Výbava bežca06.12.2019 14:38:26

Vitajte v bežeckej poradni.

V dnešnej časti sa budeme venovať výberu bežeckej obuvi, v prípade že s behom iba začínate alebo v prípade, že  sa k behu vraciate po dlhšej dobe. Zabudnite na to že máte v garáži alebo v botniku odložene nejaké pološportové, alebo športovo vyzerajúce topánky. Jednoducho, na beh potrebujete mať BEŽECKÚ OBUV. Je to ten základ ktorý musíte mať. Bežecká obuv má niekoľko znakov ktoré sú pre beh nevyhnutné.

Je možno o polovicu ľahšia oproti takej bežnej športovej obuvi. Vyniká priedušnosťoumá výrazne lepšie tlmenie. Keďže počas behu vzniká letová fáza, to tlmenie jednoducho potrebujete. Je tak isto odolnejšia na miestach, kde odolnejšia byť má  a pocit, ktorý máte v takejto bežeckej topánke je jednoducho nenahraditeľný.  Z vlastných skúseností vieme, že ak sa vyberie správna bežecká topánka, spôsobí to, že beh si s ňou obľúbite a budete ho mať v láske omnoho viac ako v nejakej bežnej obuvi bez špecializácie na beh.

Veľa s vás za nami chodí s tým, že: "Viete čo, ja chcem iba takú amatérsku bežecké obuv. Ja nie som nejaký profesionál." Tento mýtus by sme dnes chceli vyvrátiť. Obuv sa nedelí na obuv pre profesionálov a na obuv pre amatérov. Jednoducho, bežecká obuv sa delí do rôznych kategórii a je na nás aby sme Vám poradili tú správnu bežecké obuv pre Vás. Veľmi často si ľudia myslia, že taká tá začiatočnícka obuv môže stáť nejakých 40€ - 50€, ale nie je to tak. Naozaj, do tej obuvi treba zainvestovať trochu viac, pretože ako sme spomínali vyššie, bežecká obuv je základom bežeckej výbavy a v poriadnej bežeckej obuvi sa Vám bude behať naozaj lepšie. Nehovoríme, že v 180€ obuvi a 120€ obuvi nie sú rozdiely, ale často sa nám stáva, že práve tá lacnejšia varianta človeku sedí lepšie a cíti sa v nej koniec koncom príjemnejšie ako v tej drahšej a vice versa.

Jednoducho treba dať aj na pocit. Ak sa v nejakej topánke cítite pohodlnejšie tak to pre Vás bude tá správna voľba. No a keď už ideme vyberať bežeckú obuv, v prvom rade si musíte vybrať, či budete behať cestu alebo terén. Tomuto konkrétne sme sa už venovali v našej bežeckej poradni. Video si určite si pozrite, pretože je naozaj dôležité vybrať si z toho, kde budete najčastejšie behávať. Ako začínajúcemu bežcovi by sme Vám určite odporúčali tréningovú bežeckú obuv, pretože tréningová bežecká obuv vo finále znamená, že dostanete viacej tlmenia a chodilo a pohybový aparát budú lepšie chránené. Ako začínajúci bežec jednoducho nebudete mať ideálny bežecký krok, no a tréningová topánka Vám k tomu ideálnemu bežeckému kroku viac dopomôže.

Osobitnú pozornosť treba venovať aj výberu správnej bežeckej veľkosti. Určite sa nemôže stať, že sa Vám v bežeckej obuvi bude palec dotýkať prednej stielky. Také topánky sú Vám jednoducho malé. Ideálne by ste mali mať v bežeckej obuvi 6-8 mm rezervu, pretože noha pri behu napuchne, posúva sa, pri zbehoch dole kopcom by sa palec mohol tlačiť do prednej stielky a to nie je po nejakom 5-6tom kilometri nič príjemné. Takže ak si teda nie ste istý výberom veľkosti, nebojte sa nám zavolať prípadne nám napíšte na chate alebo navštívte našu bežeckú predajňu a mi Vám s výberom veľkosti radi pomôžeme.

Dôležitú vec v bežeckej obuvi hrá samozrejme ponožka. Bežecká ponožka má svoje benefity a má svoje opodstatnenie.  A v čom je vlastne tá bežecká ponožka iná? No samozrejme je iná v tom, že ponúka väčšiu kompresiu, má iné zloženie vlákienlepšie prenáša pot. Zabraňuje tomu, aby sa Vám noha v rámci bežeckej topánky posúvala, no a samozrejme v istej miere zabraňuje tvorbe oderov, pľuzgierov a podobne. Môžete mať veľmi drahú topánku, ale zlá ponožka dokáže pokaziť aj ten najlepší pocit z dobrej obuvi. Vo finále budete nespokojný s topánkou, pri čom by ste mali byť  nespokojný s ponožkou.

Ďaľšou samostatnou kategóriou sú dobrosrdečné, priateľské rady známych. Viete, ak vám niekto povie, že INOV—8  sú najlepšia bežecká obuv, alebo že HOKY sú úplný strop a lepšej bežeckej obuvi niet, možno má pravdu, ale možno to nebude pravda práve v tom vašom prípade. Ľudia sú rôzni a pre každého je dobré niečo iné. Na nás je, aby sme špecifikovali vaše potreby a poradili Vám s výberom, čiže nie každá, aj keď dobre mienená rada musí byť dobrou radou práve pre Vás.

Určite si treba stanoviť priority. Čo od tej bežeckej obuvi požadujete, akú úlohu by mala plniť a potom jednoducho pýtať radu od bežeckého špecialistu. Či už od Roba, alebo našich kolegov. My Vám s výberom radi poradíme, pretože jednotlivé modely testujeme a poznáme ich. Máme v nich niečo nabehané, robíme to radi a radi sa s vami poradíme o naše zistenia.

Sme radi, že ste článok dočítali až sem a prajeme ten najlepší bežecký začiatok. 

Pozdravuje ROBO
www.bezeckepotreby.sk

 

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00