Prečo práve maratón?

Prečo práve maratón?

„Za predpokladu, že ste priemerný chlapík, ako ja, chcete odbehnúť maratón za cca 4 hodiny. Existuje plno ďalších športov, ktorými sa dajú stráviť 4 hodiny. Tenisový zápas môžete hrať 6 hodín...tak prečo nebežať? Ja osobne mám rodinu a prácu na plný úväzok, ktorá zahŕňa veľa cestovania. Beh je ten najlepší šport na zaradenie do náročného životného ...
Zaujímavosti23.03.2018 16:29:20

„Za predpokladu, že ste priemerný chlapík, ako ja, chcete odbehnúť maratón za cca 4 hodiny. Existuje plno ďalších športov, ktorými sa dajú stráviť 4 hodiny. Tenisový zápas môžete hrať 6 hodín...tak prečo nebežať? Ja osobne mám rodinu a prácu na plný úväzok, ktorá zahŕňa veľa cestovania. Beh je ten najlepší šport na zaradenie do náročného životného štýlu, pretože trénovať môžete kedykoľvek, kdekoľvek a zadarmo. Na rozdiel od tenisu, golfu, alebo futbalu nemusíte byť členom klubu a riziko zranenia je relatívne nízke“ hovorí bývalý hráč rugby.
“Potom akonáhle začnete, rozhodnutie stanoviť si poriadny cieľ sa postupne objaví sama.”

Bez ohľadu na to, čo bola Vaša pôvodná motivácia, endorfíny vylúčené počas bežného tréningu sa podieľajú na tom, že chcete bežať ďalej a rýchlejšie. Pridajte si k tomu ešte faktor dobrého pocitu a výzoru a začnete rozumieť, o čom to celé je.

Najprv telo, potom myseľ 

 

Asics výskum siedmych európskych národov prednedávnom ukázal, že behanie sa vo všeobecnosti začína želaním schudnúť a cítiť sa fajn, postupne sa mení na zábavu aktivitu odbúravajúcu stres v zmysle: “Najprv telo, potom myseľ”. Vo všetkých siedmych krajinách sa bežci zhodli, že fitness je hlavným dôvodom pre beh. 54% fitnes označilo za hlavný dôvod rozhodnutia pre beh a 63% ho potvrdilo ako hlavný dôvod pre pokračovanie. Druhým najdôležitejším dôvodom je spaľovanie tukov- až pre 40% európskych bežcov to bol hlavný dôvod začať.

Tieto ambície neplatia len pre Európu. “S behom som začal pred 10 rokmi kvôli strate hmotnosti”, hovorí Michael Kingston (36) z Južnej Afriky, ktorý na začiatku vážil 105 kg.

“Začal som s 10 km traťami, zlepšoval som sa na 15 km trate a polmaratóny. Vypracoval som sa na zhruba 20 maratónov a tiež na ultramaratón v dĺžke 56 km. Dnes mám 72 kg a to, čo bolo na začiatku hlavnou výzvou sa dnes pre mňa stalo spôsobom života. Teraz je však zlepšovanie a zrýchľovanie spojené s posúvaním vlastných hraníc čo ma motivuje a napĺňa."


Posúvanie vlastných limitov

 

Či už s behom začnete zo športových dôvodov, alebo z dôvodu chudnutia, zdá sa, že najväčšou hybnou silou medzi všetkými maratónskymi bežcami je testovanie vlastných limitov. Dokonca aj tí, ktorí bežia napríklad z charitatívnych dôvodov potvrdili, že snaha dosiahnuť vlastné limity prichádza prvá. Steve Rasmus (35) bežal už mnohokrát pre charitatívne účely a teraz trénuje na svoj prvý maratón- Londýn 2010.

„Aj keď bežíte z nejakého dobrého dôvodu, stále je to o tom, či viete zniesť mentálne a fyzické utrpenie. Ale charitatívny beh vám pomáha aj v časoch, keď „narazíte do steny“, keďže je to fantastický motivátor.“

Okrem osobných a charitatívnych cieľov zaraďuje Rasmus medzi svoje dôvody aj “uvoľnenie napätia nahromadeného pretekmi bežného pracovného života.”

Je to názor, ktorý má aj Patrick Kessler - 6 násobný absolvent maratónu. 
“Keď trénujete na maratón, nenachádzate iba lepšie rovnováhu medzi prácou a osobným životom, ale je to tiež relax opäť sa dostať do kontaktu s prírodou” hovorí riaditeľ spoločnosti z Mníchova na tému hlavných dôvodov, pre ktoré chodia nemci behať (resp. robiť outdoor športy), ako zistila štúdia ASICS. V samotný deň maratónu je ticho pokoj prírody vystriedané šumom a hlukom davu- Kontrast, ktorý je často spomínaný ako skutočná adrenalínová podpora.

“Možno to tak nevypadá, ale skutočne si povšimnete, že dav vám dáva podporu,” hovorí Briton Sarah Blancke, ktorá bežala Berlínsky maratón 2005. 
“Ľudia kričiaci vaše meno a slová povzbudenia vám naozaj výrazne pomáhajú. V skutočnosti, na posledných pár kilometroch môže drobné slovo od priateľa znamenať rozdiel medzi dosiahnutím dna a dosiahnutím predsavzatého cieľa.”
 

Zdroj: http://www.asics.co.uk 

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00