Tejpovanie a jeho výhody

Tejpovanie a jeho výhody

Pestrofarebné nálepky, ktoré pokrývajú telá športovcov priťahujú zrak okolia vždy, keď sa objavia medzi ľudmi. Tí neznalejší si možno pomyslia, že je to nejaký nový módny výstrelok. V skutočnosti je však reč o páskovaní, teda tapeingu, respektíve kinesiotapeingu. Najčastejšie sa používa tejpovanie kolena, ramena či členka, no možno ho využiť aj na ...
Výbava bežca20.03.2024 13:47:02

Pestrofarebné nálepky, ktoré pokrývajú telá športovcov priťahujú zrak okolia vždy, keď sa objavia medzi ľudmi. Tí neznalejší si možno pomyslia, že je to nejaký nový módny výstrelok. V skutočnosti je však reč o páskovaní, teda tapeingu, respektíve kinesiotapeingu. Najčastejšie sa používa tejpovanie kolena, ramena či členka, no možno ho využiť aj na iných častiach tela.

Čo znamená pojem tejpovanie

Tape, teda páska alebo poslovenčený tejp je pás látky vyrobený z bavlny, prípadne biobavlny. Prevažne je tkaný tak, aby vytváral riasenie a je elastický v jednom smere, vyrábajú sa však aj pevné tejpy, ktoré nie sú tak elastické. Pri výrobe pružných tejpov sa dbá na to, aby sa svojimi vlastnosťami čo najviac ponášal na kožu. Teda aby si zachoval vysokú mieru elasticity a odolnosti. Zo spodnej strany je tejp, aby držal na mieste, vybavený akrylovým lepom, ktorý ho pevne udrží v žiadanej pozícii. My, bežci, poznáme tejping hlavne ako prostriedok, ktorý nám pomôže pri športovaní, mnoho ľudí však ani nemusí športovať a mohli sa stretnúť s tejpingom. Je to vynikajúci nástroj, ktorý pomôže telu či už pri úrazoch, alebo chronických ochoreniach. Niektoré metódy tejpingu sa môžu aplikovať pred športovým výkonom a dokážu zlepšiť výkon, preto sú v niektorých športoch považované za doping. Funkčnosť a význam tejpingu je teda nespochybniteľný.

Aké sú benefity tejpovania

Medzi hlavné benefity tejpingu patrí predovšetkým ochrana svalových snopcov, podpora svalov, kĺbov. Používa sa na spevnenie problematických častí tela a na ich ochranu a zvýšenie ich odolnosti počas aktivity.  V behu sa tejping využíva najčastejšie na spevnenie kolena, prípadne členku. Bežci s plochým chodidlom sa možno stretli s tejpovaním chodidla, ktoré sa snažilo zdvihnúť spadnutú pozdĺžnu klenbu. Známa a hlavne viditeľná tiež môže byť technika, ktorá podporí šijové svalstvo.  Aj pri správnom aplikovaní tejpingu však netreba zabúdať na bežeckú obuv

Ako tejpovanie funguje? 

Rozlišujeme medzi štandardným fixačným tejpingom a funkčným kinesiotapingom. Klasický fixačný alebo pevný tejping môže byť použitý iba na stiahnutie namáhaného miesta a jeho následnú podporu. Kinesiotaping pracuje so svalmi a funguje na princípe riasenia a využíva vysokú elasticitu tejpu. Pri aplikácii tejpu touto metódou sa tejp snaží  zdvihnúť pokožku od  vrstvy podkožia. To významne dopomôže k prekrveniu tkaniva a uľahčí prietok lymfy. Výsledkom je uvoľnenie svalu a zrýchlenie hojenia poraneného svalu. Pri aplikácii tejpu v opačnom smere sa naopak docieli to, že pri správnom pohybe sa tejp aktivuje a svaly vďaka tomu dokážu efektívnejšie pracovať a aj ich následná regenerácia je jednoduchšia.

Ako dlho tejp vydrží? 

Tu samozrejme záleží od značky a kvality produktu. Tiež záleží od sily, ktorou tejp na danom mieste pôsobí. Tejp na kolene môže vydržať menej, kvôli jeho častejšej zmene polohy. Štandardne tejp vydrží na svojom mieste 7-10 dní, avšak postupne prichádza o svoju elasticitu a funkčnosť, a teda sa odporúča tejp meniť približne každých 3-5 dní, pričom je vítané zaradiť medzi jednotlivé tejpovania približne 1-2 dňové prestávky.

Ako sa zatejpovať? 

Tejpovanie je pomerne jednoduchá technika, avšak jej aplikáciu rozhodne neodporúčame vykonávať hocikomu. Je veľmi dôležité poznať anatómiu ľudského tela a pre obyčajného človeka môže byť náročné odhadnúť požadovanú dĺžku, smer a silu, ktorou má tejp pôsobiť. Určite teda odporúčame navštíviť športového lekára alebo fyzioterapeuta, ktorý vám bude problematickú oblasť buď pravidelne tejpovať alebo vás naučí správnu aplikáciu. Určite nikomu neodporučíme len tak si niečo zatejpovať z dlhej chvíle, nakoľko to môže byť kontraproduktívne a môžete tak svojmu stavu ešte prihoršiť. 

Tejping pri behu 

Pri behu sa využívajú rôzne metódy tejpingu na rôznych miestach tela. Možno ich rozdeliť na dve hlavné skupiny: 

Pevný tejping, ktorý môže slúžiť napríklad na:

  • Korekciu priečnej klenby
  • Korekciu postavenia palcov

Funkčný tejping:

  • Korekciu pozdĺžnej klenby
  • Stabilizáciu členku 
  • Odľahčenie achillovej šľachy
  • Stabilizáciu kolena 
  • Odľahčenie adduktorov, prípadne hamstringov
  • Korekciu postúry tela v chrbtovej časti

Tejping v behu akiste má svoje miesto a je jeho neoddeliteľnou súčasťou. To platí samozrejme pri fáze samotnej aktivity, kedy nám zatejpovanie problematického miesta môže dovoliť vybehnúť, prípadne nám počas behu inak pomôže. Tiež má svoj význam vo fáze regenerácie a ako si niekto nevie predstaviť regeneráciu bez športovej masáže alebo saunovania, tak si niekto nevie predstaviť náročný tréning bez následného zatejpovania najviac namáhanej oblasti. 

Tiež to môže byť vynikajúca prvá pomoc pri úraze. Tu však treba byť obozretný a vznikajúci alebo pretrvávajúci zdravotný problém je potrebné riešiť už v jeho zárodku. Za všetko stačí asi jeden príklad: darmo budete mať koleno profesionálne zatejpované, ak beháte v obuvi s nedostatočným tlmením a vaše kĺby jednoducho nezvládajú nápor nárazov. 

 

Veľa pohodlných kilometrov Vám za tím bezeckepotreby.sk praje

Robert

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00