TEST Hoka Speedgoat 5

TEST Hoka Speedgoat 5

Milovníci trailového behu iste zbystria pozornosť pri slove Hoka Speedgoat. Hoci mala byť piata generácia tohto modelu už dávno na pulte aj v našej predajni, nakoniec prišiel až teraz. Úprimne, ani nachvíľku som neváhal, vybral som si správnu veľkosť a išiel som testovať. Doposiaľ som nemal možnosť testovať model Speedgoat a preto som sa na ...
Výbava bežca09.02.2024 14:35:36

Milovníci trailového behu iste zbystria pozornosť pri slove Hoka Speedgoat. Hoci mala byť piata generácia tohto modelu už dávno na pulte aj v našej predajni, nakoniec prišiel až teraz. Úprimne, ani nachvíľku som neváhal, vybral som si správnu veľkosť a išiel som testovať. Doposiaľ som nemal možnosť testovať model Speedgoat a preto som sa na 5.generáciu naozaj veľmi tešil.

Hoci som na predajni skúšal aj predošlé generácie, vždy som našiel niečo, čo mi sadlo lepšie. Mám veľmi rád Torrent (spotreboval som 4 kusy po sebe) a veľmi sa mi páčil aj pretekový model Hoka Zinal. Do náročného terénu som si vybral Mafate Evo a hoci po viac ako 1000 kilometroch doslúžili, bol som s nimi nadmieru spokojný. Teraz som sa však nenechal ničím odradiť a tak nadišiel čas vyskúšať nový Hoka Speedgoat 5.

Môj prvý beh však nebol úplne podľa mojich predstáv. Posledné behy pred testom Speedgoatu som behával v modeli Hoka Zinal a nohy ostali zmenou “trocha zaskočené”. Podrážka je podstatne mäkšia, vy ste vyššie a tak mi trochu trvalo kým sme si so „Speedgoat-om“ na seba zvykli. Od piateho kilometra som mal pocit, akoby mi Speedgoat chodidlo nefixoval na 100%. Zastal som a prevliekol som si šnúrky cez dierku, ktorá sa nachádza na samotnom vrchu šnurovania v blízkosti členku. Pomáha lepšie fixovať členok a chodidlo. Zmena šnurovania pomohla a pocit bol ďaleko lepší ako predtým. Myslel som si, že ma už nič neprekvapí a pokračovanie v behu v krásnom prostredí pod Suchým vrchom v Banskej Bystrici si budem už len užívať a vychutnávať. Pri zmenách smeru v zákrutách a pri zbehoch som začal znovu pociťovať ľahký diskomfort. Tentokrát som mal pocit, že mi nevyhovuje vykrojenie v oblasti členku a prišlo mi, že je trochu vyššie. Vravím si, možno to bola otázka prvého behu. Do druhého behu som išiel trochu opatrne a bál som sa, že to bude podobné ba dokonca ešte horšie. 

Opak bol však pravdou a ten beh som si užil asi najviac za posledné mesiace. Odrazu mi na modeli Speedgoat 5 sedelo všetko. Stále premýšlam, ako sa to mohlo za 2 dni tak rapídne zmeniť. Dnes v nich mám odbehnutých už cez 200 kilometrov a lepšiu trailovú obuv som ešte nemal. Po prvom behu mi síce úplne nesadla, ale to bola asi len otázka zvyku a prechod na iný typ tenisky ako je Zinal. Speedgoat 5 a technológia Meta-Rocker je najvýraznejšia zo všetkých trailových modelov od značky Hoka One One. Páči sa mi  „elfské ucho“ v pätovej časti, ktoré uľahčuje obúvanie a lepšie fixuje chodilo a pätu. Zároveň pomáha znižovať námahu achilovky, ktorá je počas behu namáhaná a často preťažovaná. Na beh ak z tohto dôvodu používam ponožky alebo podkolienky od značky Cep, ktoré majú skvelý tvar, výborné polstrovanie a skvelú ochranu achilovky. Bežecké ponožky sa častokrát zanedbávajú, sú však dôležitou súčasťou bežeckej výbavy a vedia spraviť zázraky. V Speedgoate 5 ma behanie naozaj baví a to v akýchkoľvek podmienkach. Viem, že sa môžem spoľahnúť či už na tlmenie, ktoré je vďaka novej zmesi vynikajúce, alebo na podrážku, ktorá je osadená Vibram Megagripom a blato, sneh, či kamene sú pre ňu malina. Vyniká výbornou trakciou a odolnosťou, čo sú vlastnosti, ktoré pri trailovej teniske určite ocení každý. Jazyk je tenký, príjemne vystužený a “nahodený” v pretekárskom štýle. Drop, teda rozdiel medzi pätou a špičkou sa nezmenil, ostal na štyroch milimetroch, a váha sa z 306 gramov znížila na 291 gramov. Pozitívne hodnotím hlavne komfort a tlmenie, lebo to sú za mňa asi najväčšie tromfy modelu Speedgoat. Bol som zvedavý na stabilitu, predsa len ste v Hoke vyššie ako v iných značkách, ale ani náznak problému. Nový knit-ový zvršok prešiel výraznými zmenami, ktoré z môjho pohľadu Speedgoatu výrazne pomohol. Zo začiatku sa zdalo že negatív bude naozaj veľa, ale teraz viem, že Hoka Speedgoat 5 potreboval len čas. Jedinou nevýhodou môže byť užší strih v prednej časti chodidla, ktorí nemusí sadnúť bežcom s plochým a širokým chodidlom. Aj tu má ale Hoka riešenie, kedže aj piata generácia modelu Speedgoat sa vyrába aj v širšej verzii WIDE. Model Speedgoat jednoznačne patrí medzi Hoka legendy. 

Ak naopak hľadáte rýchlosť a ľahkosť, určite siahnite po modely Hoka Zinal. Hoci sa na trh dostala len v roku 2021 ako trailová novinka, svojou eleganciou a rýchlosťou jednoznačne zaujme všetkých pretekárov. Samozrejme, neponúkne takú dávku tlmenia ako Speedgoat či napríklad Mafate Speed, ale nezľakne sa keď dupnete na plyn a nezastaví ho ani žiadna prekážka v teréne. Model Torrent je na stupienku presne medzi Zinalom a Speedgoatom. Rýchlejší ako Speedgoat, ale komfortnejší s lepším tlmením ako Zinal. A Speedgoat 5? Ten si ide jednoducho svoje. Je naozaj ťažké nájsť na trhu podobnú trailovku. Asics Trabuco je tiež výborné v trakcii, ale stráca v tlmení. Bližšie mu je iste model Trabuco MAX, ale stále to nie je to isté. ON Cloudventure je stabilnejší, ale zároveň je to daň za nižšiu mieru tlmenia. Ale predsa len... Asi najbližšie mu je Brooks Caldera 6, ktorá k nám príde v období mesiacov júl/august. My sme ju však už mali na test a behanie v nej sa nám rovnako páčilo. Komu ju odporučiť? Hoka One One Speedgoat 5 odporúčam všetkých bežcom, ktorí chcú poriadnu porciu tlmenia. Choďte do toho a určite budete spokojní! Ak máte akékoľvek otázky ohľadne výberu bežeckej obuvi neváhajte kontaktovať tím bezeckepotreby.sk.

Veľa trailových bežeckých zážitkov praje Denis.

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00