testujeme-novy-on-cloudventure

Testujeme nový ON Cloudventure (+video)

Značka ON Running sa rozhodla, že obráti svet behu hore nohami. Začalo to myšlienkami na niečo nové, revolučné... A tak sa v roku 2010 menia myšlienky na realitu a v švajčiaskych alpách sa rodí nová idea, nová značka. Do dnešného dňa je ON Running aktívny vo viac ako 50 krajinách sveta a obláčiky si už vyskúšalo viac ako 3 milióny bežcov. A vyzerá ...
Výbava bežca21.08.2019 17:57:32

Značka ON Running sa rozhodla, že obráti svet behu hore nohami. Začalo to myšlienkami na niečo nové, revolučné... A tak sa v roku 2010 menia myšlienky na realitu a v švajčiaskych alpách sa rodí nová idea, nová značka. Do dnešného dňa je ON Running aktívny vo viac ako 50 krajinách sveta a obláčiky si už vyskúšalo viac ako 3 milióny bežcov. A vyzerá to tak, že aj vďaka novinke CloudVenture sa žiadne spomalenie v ceste na vrchol nekoná. 

AKÝ BOL PREDCHODCA?

Model Cloudventure bol prvým trailovým "dielom" značky ON Running. Do bežeckého vienka si zobral prvotný systém tlmenia vo forme obláčikov tvorených len podrážkou, čo z neho robilo svojim spôsobom veľmi naturálnu verziu bežeckej obuvi do terénu. Rozdiel päta-špička bol len 6mm čo podporuje beh na prednú časť chodidla a v kombinácii so strednou mierou tlmenia znamená dobrý pomer tlmenia a rýchlosti. ON Running často chválim za vypracovanie a konštrukiu zvršku a to isté platilo aj v prvej generácii Cloudventure. Čo sa týka podrážky a trakcie, za ideál som považoval skôr lesné cesty ako náročné mäkké blatisté úseky. Tam sa úkázal systém tlmenia obláčikov tvorených len podrážkou ako negatívum, keďže veľká kontaktná plocha miestami blato lepila a samočistenie nefungovalo. 

V ČOM JE NOVÝ CLOUDVENTURE NOVÝM?

Cloudventure je nový od podlahy! Teda hlavne v podlahe :-) A to je zároveň asi jediná vec, ktorú by som aj ja sám na novinke zmenil. A zmena je to teda parádna. Podrážka je vyzbrojená systémom MissionGrip, ktorý kombinuje rôzne veľké výstupky lamiel s rozličným umiestnením. Výsledkom je výborná trakcia na rôznych druhoch trailových bežeckých povrchoch. Systém tlmenia sa presunul z podrážky do medzipodrážky, avšak obláčiky ostali. Zmenili sa však konštrukčne, už ich tvorí kombinácia Zero Gravity Foam a podrážky. Výsledkom je výrazný nárast odolnosti a lepší priebeh tlmenia. Celková výška lamiel a obláčikov znamená zásadnú zmenu trakcie na mäkkom podklade. Iste, stále to nie je Mudclaw od Inov-8, ale je to výrazná pozitívna zmena. Nová medzipodrážka znamená aj nárast stability. Jednoducho máte 100% istotu pri každom bežeckom kroku bez ohľadu na terén. Zvršok bol výborný už v prvej generácii a výborným aj ostal. 

PRE KOHO JE URČENÝ

Radi sa prehánate po lúkach, lesných či poľných cestách a sem tam zablúdite aj na mäkkší terén či skalnaté úseky? V takom prípade je nový Cloudventure pre Vás. Povedal by som, že je to taký multi-terénny talent. Skutočne si poradí v každom teréne. Širkou kopyta ponúkne výborný komfort bežne širokému chodidlu, rovnako aj širšie chodilo si tam nájde svoje miesto. Mierou tlmenia ho radíme presne do stredu, teda príjemne odtlmená bežecká obuv. Hoci nedosahuje napr. tlmenie Hoky One One, ponúka dobrú zmes tlmenia a rýchlosti a iste ju odporučím aj na dlhé objemové trailové behy. 

OBSTOJÍ V KONKURENCII?

Konkurencia poslala do boja ťažké zbrane. ASICS Gel-Fujitrabuco bojuje o priazeň svojou 7.generáciou. Oproti Cloudventure však stráca body jednoduchším zvrškom, trošku nižšou mierou stability a jemne vyššou hmotnosťou. Hoka One One v danej triede "podáva" Speedgoat 3. Ten zahviezdi nižšou hmotnosťou, vyššou mierou tlmenia, ale užším strihom. Mizuno do boja posiela Daichi, to sme ale už na 12mm "drope" a trošku slabšej trakcii na mäkkom teréne. Inov-8 Roclite ponúkne výbornú podrážku, ale prepracovaním zvršku a tlmením za Cloudventure zaostáva. Výber je len a len o Vašich prioritách. 

STOJÍ ZA TÚ CENU?

Iste, cena posiela Cloudventure do hornej ligy, ale presne tam aj patrí. Vyniká spôsobom spracovania, výborným zvrškom, stabilitou a inakosťou, ktorý si veľmi rýchlo zaľúbite. 

Ďakujem, že ste dočítali až sem a verím, že sa Vám pačilo aj priložené video z nášho testu. 
Váš bežecký špecialista, Matej
www.bezeckepotreby.sk

 

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00